ABOUT BANK EXAMS

1. DONT TOUCH PEN, ONLY MIND CALCULATIONS WITHIN 40 SECS.

2. REGULAR SPEED TEST.

3. QUALITY STUDY MATERIALS.

4.DEDICATED FACULTIES.

5. ASSURANCE FOR SUCCESS.

SHANMUGAM INSTITUTE OF BANKING

SHANMUGAM INSTITUTE OF BANKING
DONT TOUCH PEN, ONLY MIND CALCULATIONS WITHIN 40 SECS.

October 27, 2013

CURRENT AFFAIRS 2013

1. Who equaled the world record of eight golds at the 2013 World Athletics Championships?
Answer: Usain Bolt

2. The Chinese Navy hospital ship which paid a week-long goodwill visit to Bangladesh recently?
Answer: Peace Ark

3. Who has been appointed as the Chairperson of the National School of Drama Society?
Answer: Ratan Thiyam

4. In which state did the Saharsha-Patna Rajyarani Express run over pilgrims killing 37 people?
Answer: Bihar

5. Where in India was the statue of Nobel Laureate Dr. Norman Borlaug unveiled recently?
Answer: New Delhi

6. Whose new book, `My Journey: Transforming Dreams into Actions’ has been released recently?
Answer: A.P.J Abdul Kalam

7. World Photography Day was celebrated on:
Answer: August 19

8. The scientists of the Smithsonian Institution of the United States have recently announced the discovery of a new mammal named………….?
Answer: Olinguito

9. Who has been selected for Sir Edmund Hillary Mountain Legacy Medal 2013?
Answer: Harshwanti Bisht

10. Who has been appointed as the Director General of the CRPF?
Answer: Dilip Trivedi

11. Who won the Men’s singles in the Rogers Cup 2013, held in Montreal, Canada?
Answer: Rafael Nadal

12. In which state is the Election Commission planning to use Voter Verifiable Paper Audit Trial (VVPAT) system for the first time in the country?
Answer: Nagaland

13. Who has been appointed as India’s new Ambassador and the Permanent Representative on the U.N Conference on Disarmament?
Answer: Dr. Bala Venkatesh Varma

14. Which Indian squash player won gold in the Asian Youth Games held in Nanjing, China?
Answer: Kush Kumar

15. The Indian who won bronze medal in the 96 kg freestyle category at the recently held World junior Wrestling Championships held in Sofia, Bulgaria?
Answer: Satywart Kadian

16. Which International Tennis player from France, who also won the Wimbledon Women’s Singles title 2013, has announced her retirement from the game?
Answer: Marion Bartoli

17. India has won 83 medals at the 2013 World Police & Fire Games held at ………….?
Answer: Belfast

18. What does RGGVY stand for?
Answer: Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana. The programme is aimed at providing electricity to all rural households. The 
Government of India has recently decided to continue the programme.

19. The new mobile app devised by German scientists that helps locate lost items?
Answer: Find My Stuff

20. The Indian Newspaper Society has approved the proposal to hike the FDI (Foreign Direct Investment) in print media from 26 percent to………….. percent?
Answer: 49

21. Who won the women’s singles in the Cincinnati Open tennis tournament?
Answer: Victoria Azarenka.

22. Who is the Chairman of the newly constituted committee by the Central Government, to assess the status of Scheduled tribes?
Answer: Virginius Xaxa

23. The renowned Indian cricket coach and Dronacharya awardee who passed away on 16th August?
Answer: Desh Prem Azad

24. A Street in which foreign country has been named after Mahatma Gandhi on the occasion of India’s 67th Independence Day?
Answer: Canada.

25. Which space telescope built by NASA has stopped its mission of `searching for habitable planets’ after its pointing system broke down?
Answer: Kepler telescope

26. Nouri-Al-Maliki, the prime minister of …………. recently visited India?
Answer: Iraq

27. Which country’s Vice President, Mohammad Karim Khalili was on an official visit to India?
Answer: Afghanistan

28. Which Indian state has recently enacted anti-superstition law?
Answer: Maharashtra

29. Who became the first woman to take over as Chairman and Managing Director of HPCL?
Answer: Nishi Vasudeva

30. The airstrip in Ladakh, reopened by the Indian Air Force?
Answer: Daulat Beg Oldi

31. Who won the Formula One Belgian Grand Prix 2013?
Answer: Sebastian Vettel

32. Which Indian classical singer and music director from Odisha passed away on 25 August?
Answer: Raghunath Panigrahi

33. Which Indian won the Winston-Salem open tennis doubles title along with his Canadian partner Daniel Nestor?
Answer: Leander Paes

34. The Indian Navy’s submarine that sank at the navel dockyard in Mumbai after fire on board on August 14?
Answer: INS Sindhurakshak

35. Who won this year’s Children’s Peace prize, instituted by the Dutch based Kids Rights Foundation?
Answer: Malala Yousafzai

36. Which country’s army general, Lt Gen Maqsood Ahmed, has been appointed as the Military Advisor for United Nations Peace Keeping operations?
Answer: Pakistan

37. …………… was observed as the International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its abolition?
Answer: August 23

38. On which day was the 50th anniversary of Martin Luther King’s famous `I have a dream’ speech celebrated?
Answer: August 28

39. In which country did many people including children die in attacks using chemical warfare?
Answer: Syria

40. Who heads the Tax Administration Reform Commission (TARC), recently set up by the Government of India?
Answer: Parthasarathy Shome

41. Facebook and Six other technology firms (Ericson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm and Samsung) have launched an initiative named ……….. to make internet access affordable for people across the globe?
Answer: Internet. org

42. As a measure to contain the downward trend of Rupee, the Government of India has banned the duty-free import of …………. by air travelers?
Answer: Flat Screen Televisions

43. The scientists of which country have recently developed the most precise clock in the world?
Answer: United States

44. Who won the recently concluded Ashes Cricket test series?
Answer: England

45. Who received this year’s Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation?
Answer: Brigalia Bam

46. Who took over as the President of Zimbabwe for another five year term?
Answer: Robert Mugabe

47. Who won this year’s Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Answer: Ronjon Sodhi

48. Who won this year’s Dronacharya Award in connection with Athletics coaching?
Answer: K.P Thomas

49. International Day of the victims of enforced disappearances was observed on ……………..?
Answer: August 30

50. Who was honoured with the inaugural Mahathir award for Global Peace?
Answer: Nelson Mandela

51. The Life Sciences Park to be set up by the Kerala Government is named …………..?
Answer: Bio 360

52. Which country’s foreign minister, Samuel Santos Lopez visited India recently?
Answer: Nicaragua

53. Which Indian has been appointed as the chairman of the Ethics Commission of the International Weightlifting Federation?
Answer: Birendra Prasad Baishya

54. Which Indian along with Zheng Jie of China won the women’s doubles title at the WTA New Haven Open?
Answer: Sania Mirza

55. Which Gulf nation has passed the country’s first law against domestic violence?
Answer: Saudi Arabia

56. Which neighbouring country’s Prime Minister, Tshering Tobgay has paid a six day visit to India recently?
Answer: Bhutan

57. Who stepped down as the Chairman of the National Payments Corporation of India?
Answer: K. Narayana Murthy

58. …………… was celebrated as the National Sports Day?
Answer: 29 August. This day marks the birthday of Dhyan Chand.

59. The UN General Assembly has declared April 6 as the International Day for ……………?
Answer: Sport for Development and Peace

60. The UN Human Rights Commissioner who was on a week-long fact finding mission in Sri Lanka?
Answer: Navi Pillai

61. Which neighbouring country is set to introduce the Right to Information bill in the Parliament?
Answer: Pakistan

62. Which Asian country has unveiled `Izumo’ , their largest warship after World War II?
Answer: Japan

63. The first prison in the country to have its own radio station?
Answer: Tihar Jail

64. The Irish writer and Nobel Prize recipient, who passed away on 30 August?
Answer: Seamus Heaney

65. Which software giant is to buy Nokia Company?
Answer: Microsoft

66. The Indian Air Force has inducted its biggest transport aircraft named ……………..?
Answer: C-17 Globemaster III

67. Who won the Asia Cup Men’s Hockey title?
Answer: South Korea

68. Which former heavy weight boxing champion, nicknamed `The Duke’, passed away recently?
Answer: Tommy Morrison

69. Which nation was chosen by the International Olympic Committee to host the 2020 Summer Olympics?
Answer: Tokyo

70. Where was this year’s G-20 Summit held?
Answer: St. Petersburg, Russia

71. Who won the Men’s singles at the US Open 2013?
Answer: Rafael Nadal

72. Which book written by Jhumba Lahiri has been shortlisted for the Booker Prize 2013?
Answer: The Lowland

73. The largest known volcano on the Earth, discovered recently?
Answer: Tamu Massif

74. Who has become India’s first Woman Chief Information Commissioner?
Answer: Deepak Sandhu

75. Who lifted the Italian Grand Prix Formula One title?
Answer: Sebastian Vettel

76. What is the name given to the new Android 4.4 operating system?
Answer: KitKat

77. Which newly discovered painting has been confirmed as a work of Vincent Van Gogh?Answer: Sunset at Montmajour

78. Who is the new President of the International Olympic Committee?
Answer: Thomas Bach

79. Who was conferred with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development recently?
Answer: Ellen Johnson Sirleaf

80. Which state Government has announced the scheme Manodhairya to help rape survivors and child victims of sexual abuse?
Answer: Maharashtra

81. Who won the South Asian Football Federation Championship 2013?
Answer: Afghanistan

82. Who becomes the 23rd Governor of the Reserve Bank of India (RBI)?
Answer: Raghuram Govind Rajan

83. Who received Amnesty International Award 2013?
Answer: Malala Yousafzai

84. The International Day of Peace, also known as World Peace Day Observed On?
Answer: 21st September

85. Who becomes the first Indian to win bronze medal at World Wrestling Championship?
Answer: Sandeep Tulsi Yadav

86. Who is appointed as Rajasthan State Election Commissioner recently?
Answer: Ramlubhaya

87. Who won Miss World 2013?
Answer: Megan Young

88. Who conferred with the Tagore Award for Cultural Harmony for year 2013?
Answer: Zubin Mehta

89. Who is sworn in as the12th President of Pakistan?
Answer: Mamnoon Hussain

90. Who wins US Open 2013 title?
Answer: Serena Williams

91. Who has been elected as the President of the International Olympic Committee (IOC)?
Answer: Thomas Bach

92. World Tourism Day was observed on?
Answer: September 27, 2013
Theme for 2013: “Tourism and Water: Protecting our Common Future”

93. Union Government of India Finalised Setting up World’s Largest Solar Power Project in ……?
Answer: Rajasthan

94. A new Advanced universal banking solution that simplifies banking operations launched by Infosys is ?
Answer: Finacle 11E

95. Indian rollerskater entered into Guinness Book of record is ?
Answer: Rohan Kokane

96. World’s highest civilian airport (to boost Tourism) opens by China located at ?
Answer: Sichuan

97. India’s First Marine Eco-Sensitive Zone declared in….?
Answer: Gulf of Kutch, Gujarat

98. Which city won the right to host the 2020 Summer Olympic Games?
Answer: Tokyo

99. Who has been awarded the Fifth Deutsche Bank Prize for Financial Economics 2013 ?
Answer: Reserve Bank of India governor Raghuram Rajan


100. Miss Nigeria, ______________ won the Miss Muslimah World 2013 Title ?
Answer: Obabiyi Aishah Ajibola

CURRENT AFFAIRS

1. Who is the winner of Australian Open 2013 Women’s title ?
Answer: Victoria Azarenka2. 

3. Who is the chief guest of 2013 Pravasi Bharatiya Divas ?
Answer: Rajkeswur Purryag, President of Mauritius (Held in Kochi)

4. Who is the chief guest of republic day 2013 ?
Answer: Jigme Khesar Namgyal Wangchuck, King of Bhutan

5. Who is first female President of South Korea ?
Answer: Park Guen-hye

6. Who is the first female Chief Justice of Sri Lanka ?
Answer: Shirani Bandaranayake (recently impeached)

7. Who is the winner of DSC Prize for South Asian Literature 2013 ?
Answer: Jeet Thayil (book – Narcopolis)

8. Which is the Longest Railway Tunnel in India?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

9. Where did the World Economic Forum annual meeting held ?
Answer: Davos, Switzerland

10. Who has been conferred won Keerthi Chakra (the second highest among peace time gallantry awards of the country) ?
Answer: Major Anoop Joseph

11.Which Indian scientist conferred with China’s top science award?
Answer: CNR Rao

12. Who is the winner of Ranji Trophy 2012-2013 ?
Answer: Mumbai

13. Which country recently test fired Hatf-9 (Nasr) missile ?
Answer: Pakistan

14. Who is the new Chairman of Lalit Kala Akademi ?
Answer: Kalyan Kumar Chakravarty

15. Who is the new President of Sahitya Akademi ?
Answer: Dr. Vishwanath Prasad Tiwari

16. Who is appointed as the next Permanent Representative of India to the United Nations ?
Answer: Asoke Kumar Mukerji



OSCAR Winners 2013 (85th Academy Awards Winners)
……………………………………………………………………..

17. Which film won this year’s Best Picture Oscar ?
Answer: Argo

18. Which actor won this year’s Best Actor (in a Leading Role) Oscar ?
Answer: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

19. Which actress won this year’s Best Actress (in a Leading Role) Oscar ?
Jennifer lawrence current affairs
Answer: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

20. Who won this year’s Best Director Oscar ?
Answer: Ang Lee (Life of Pi)

21. Who is the first person to win Best Actor Oscar thrice ?
Answer: Daniel Day-Lewis

22. What is the theme of 2013 International Women’s Day (march ?
Answer: A promise is a promise: Time for action to end violence against women

23. New Governor of Nagaland ?
Answer: Ashwani Kumar

24. New Governor of Kerala ?
Answer: Nikhil Kumar

25. New Governor of Odisha ?
Answer: S C Jamir

26. Who is the new President of Kenya ?
Answer: Uhuru Kenyatta

27. Who is the new PM ( Premier of the People’s Republic of China) of China ?
Answer: Li Keqiang

28. Who is the new Pope?
Answer: Pope Francis

29. What is the name of India’s first regional navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1

30. Who scored fastest hundred on debut in test cricket ?
Answer: Shikhar Dhawan

31. Where is India’s first all women post office inaugurated on women’s day ?
Answer: Delhi

32. What is the theme of 2013 world water day (march 22) ?
Answer: Water Cooperation

33. Which year is declared by UN as International Year of Water Cooperation ?
Answer: 2013

34. Who is the winner of 2013 miss India ?
answer: Navneet Kaur Dhillon

35. who is the winner of 2013 Saraswati Samman ?
Answer: Sugathakumari (Manalezhuthu)

36. Who is recently reelected as IAEA (International Atomic Energy Agency) Director general ?
Answer: Yukiya Amano

37. Who is the new Prime Minister of Nepal ?
Answer: Khil Raj Regmi

38. Who is the first female Prime minister of UK who recently passed away ?
Answer: Margaret Thatcher

39. Who is the new pm of North Korea ?
Answer: Pak Pong-ju

40. Who is the new venezuela president ?
Answer: Nicolas Maduro

41. Who is the new president of Bangladesh ?
Answer: Abdul Hamid

42. What is the theme of 2013 World Earth day (April 22) ?
Answer: The face of climate change

43. Who is the new Governor of Jammu and Kashmir ?
answer: Narinder Nath Vohra

44. Who is the new president of ADB (Asian Development Bank) ?
Answer: Takehiko Nakao

45. Who is the new prime minister of Italy ?
Answer: Enrico Letta

46. Who is the first woman speaker of Bangladesh ?
Answer: Shirin Sharmin Chowdhury

47. Who is the new Comptroller and Auditor General of India ?
Answer: Shashi Kant Sharma

48. Who is the first Indian amputee to scale Everest ?
Answer: Arunima Sinha

49. Who is the first Pakistani women to scale the Everest ?
Answer: Samina Baig

50. Who is the first US women in space ?
Answer: Sally Ride (Recently she won highest civilian honour of USA, Presidential medal of Freedom)

51. What is the theme of 2013 International Biological diversity Day (May 22) ?
Answer: Water and Biodiversity

52. Who is the winner of 2013 Man Booker International Prize ?
Answer: Lydia Davis

53. What is the theme of 2013 World No- Tobacco Day ( May 31 ) ?
Answer: Ban tobacco advertising, promotion and sponsorship

54. Who is the new Director General of DRDO ?
Answer: Avinash Chander

55. Who is the new prime minister of Pakistan ?
Answer: Nawaz Sharif

56. Who were the first twins to scale mount Everest ?
Answer: Tashi and Nancy Malik

57. What is the theme of 2013 World Environment Day (June 5) ?
Answer: Think, Eat, Save

58. Who won the 2013 Templeton Prize ?
Answer: Desmond Tutu

59. Who is the longest serving defence minister in India ?
Answer: A.K Antony

60. Who is the winner of 2013 French open women’s title ?
Answer: Serena Williams

61. Who is the winner of 2013 French open men’s title ?
Answer: Rafael Nadal

62. Who is the new prime minister of Australia ?
Answer: Kevin Rudd

63. Who is the present chief justice of India ?
answer: P Sathasivam

64. Which is the first smoke free state of India ?
Answer: Himachal Pradesh

65. Which is India’s first navigational satellite ?
Answer: IRNSS-1A

66. Who is the present foreign secretary of India ?
answer: Sujata Singh

67. Who won 2013 Wimbledon Men’s Title ?
Answer: Andy Murray

68. Who won 2013 Wimbledon Women’s Title ?
Answer: Marion Bartoli

69. what is the theme of 2013 World population day (July 11)?
Answer: Adolescent pregnancy with an aspiration of safe childbirth and that each pregnancy is wanted

70. Who is the Recently elected Miss world 2013 ?
Answer: Megan Young (Miss Philippines)

71. Who will represent India in Miss Universe 2013?
answer : Mansi Moghe(Miss Diva 2013)

2013 Nobel prize
”””””””””””””””””’

72) Winner of 2013 Nobel prize in physics ?
Answer: Fran├žois Englert and Peter W. Higgs

73) winner of 2013 chemistry Nobel prize ?
Answer: Martin Karplus , Michael Levitt and Arieh Warshel

74) 2013 Nobel Prize for Literature Winner
Answer: Alice Munro

75) 2013 Nobel Peace Prize winner
Answer: Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

76)winner of 2013 Nobel prize for Medicine ?
Answer: James E. Rothman, Randy W. Schekman and Thomas C. Sudhof.

77) Cyclone Phailin is expected to hit which indian state ?
Answer: Odisha

78) Current ADB President ?
Answer:Takehiko Nakao.

October 6, 2013

List of Recently Appointed Person in 2013



Xi Jinping - President of China 
Li Keqiang – Prime Minister China 
Shinzo Abe – prime minister Japan 
NicosAnastasiades – President Cyprus
Park Guen_ hye – president South Korea
Uhuru Kenyatta – president Kenya
John Kerry - 68th Secretary of State of the US
Mohan Pieris -  44th Chief Justice of Sri Lanka
VedPrakash -  UGC chairman 
Obama  -  US President (Second Term)
Suchitra Ella - Founding Chairwoman of CII’s women wing
Mo Yan (writer) and Jackie Chan (Actor) - New Members of Chinese Parliament
Subra Suresh - President of Carnegie Mellon University
Ratan Tata – Member of  “National Academy of Engineering“
Rajiv Shah – Head of  United States Agency for International Development (USAID).
Anil Dev Singh - New chief of IOA election panel
Scott Flemming - India’s basketball coach
Tony Hall - Director general of BBC
Ranjit Sinha - CBI Director
Barbosa - First non-white President of Brazil’s Supreme Court
Alok Joshi - New RAW chief
Rajeev Shahare - New High Commissioner to Maldives
Ajit Saran -  Member Secretary of National Commission for Women
Virbhadra Singh -  Himachal Pradesh’s Chief Minister
Narendra Modi-  Gujarat CM (4th time)
Cyrus Mistry - Tata Group Chairman
Asif  Ibrahim - Chief of the Intelligence Bureau
Urjit Patel - RBI deputy governor
YV Reddy - Head of 14th Finance Commission
 Ami Bera and TulsiGabbard - new members of the US House of Representatives
Srinivasan - Federal Judge (Re elected)
Justice D K - Law Commission chief
Vivek Rae – MSME (Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises) Secretary
Anil Kumble - Chairman of ICC Cricket Committee
Jaspal Rana - Junior pistol chief coach
Neiphiu Rio -  Chief Minister of Nagaland (3rd Term)
Mukul Manda Sangma - Chief Minister of Meghalaya (2nd Term)
Ashwani Kumar - Governor of Nagaland
Bobby Ghosh - Editor of Time International (first non American)
Khil Raj Regmi - New Prime Minister of Nepal
D K Jain - Chairman of 20th Law Commission of India
Ashok Tomar-  India’s ambassador to Brazil
Rakesh Mohan - Executive director of IMF board
VK Malhotra - Archery Association President (re-elected) 
S. Ramakrishnan - Director of Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)
Luiz Felipe Scolari -  Brazil Football team coach
Mohan - Vice president of IBSF (re-elected)
SachinDevPavithran (Visually Challenged) - Architectural and Transportation Barriers ComplianceBoardmember
Ajit Pawar-  Maharashtra Deputy CM
Chautala-  IOA President
Parthasarathy Shome - Adviser to Finance Minister
ZiauddinYousufzai (Malala’s Father) - UN Education Adviser, Education attache at the Pakistan consulate in Birmingham, England
Vijay Kumar -  Senior Security Adviser in Home Ministry
VinodRai -  Chair of UN Auditors Panel (Re-elected)
NainaLalKidwai -  First Woman President of FICCI
Rita Singh -  Federation of Indian Associations President
John Brennan -  CIA director
HalimahYacob - First woman Speaker of Singapore
Kulwant Singh Gill - New Commandant of  NDA
R.K. Dubey - Canara Bank’s new CMD
Rajkumar Goyal-  Central Bank of  India new Executive Director Resources Department
Jack Lew - New Treasury Secretary of US
Lord DolarPopat - Minister in the UK cabinet (First Gujarati in UK cabinet)
Subhash Joshi - BSF Chief
John Kerry -  America’s Foreign Minister 
Smita Singh - Member of Global Development Council